Energie besparen? Laat je dak wit schilderen! Wit is het nieuwe cool!

Energie besparen? Laat je dak wit schilderen! Wit is het nieuwe cool!

Energie besparen? Laat je dak wit schilderen! Wit is het nieuwe cool! Schildersbedrijf Klein Westerlee

Geschreven door:
, 22 juni 2022

Soms lijkt het of er dagelijks nieuwe termen en woorden worden gelanceerd. Dat is natuurlijk niet zo, wat er gebeurd is dat bepaalde woorden opeens onder extra aandacht komen.
En omdat we nu met met z’n allen intensief bezig zijn met energie, energieprijzen en milieu, is er weer een woord heel actueel. Dat woord is ALBEDO.
ALBEDO is een term uit sterrenkunde op een nieuwe manier toegepast in het dagelijks leven. De albedo van een object is het weerkaatsingsvermogen van dat object, letterlijk ‘de witheid’.

Wat heeft albedo te maken met energie? En dan, wat heeft het allemaal te maken met Schildersbedrijf Klein?

Wij van Schildersbedrijf Klein houden ons actief bezig met de mogelijkheden om met het gebruik van de juiste verfsoorten uw energierekening te doen dalen.
En daar komt op een verrassende wijze albedo om de hoek kijken. Wij genereren steeds meer warmte door onze zwarte daken. In Colorado heeft een onderzoeker bepaald dat wanneer iedereen zijn dak wit zal (laten) schilderen, zullen de daken veel minder warm worden. Daar waar een zwarte dak tot 80 graden warm kan worden, wordt een wit dak niet warmer dan 40 graden. Door de reflectie van het zonlicht wordt de dak dus niet meer zo warm.

In Nederland wordt er gesproken over Urban Heat Effect, verwarming dat wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheden donkere oppervlakken. Natuurlijk is dit effect groter in de steden. Wij die leven op het mooie Groningse platteland hebben er minder last van. Maar ook hier veroorzaken de donkere (platte) daken, particulier of industrieel, een toename van de warmte.

Is wit dus het nieuwe cool? Dat is wel zo.

De voordelen van een ‘kouder’ dak:
De ruimte onder het dak blijft ook koeler
De opbrengst van uw zonnepanelen wordt hoger
Het dakvlak heeft minder last van het uitzetten en krimpen
Uw airconditioning verbruikt minder energie


Interesse in het albedo onderzoek in Colorado? Lees meer over op:

https://www.researchgate.net/profile/Keith-Oleson/2

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Tijd voor Onderhoud: Vertrouw op kennis en ervaring Schildersbedrijf Klein - Schildersbedrijf Klein Westerlee

Tijd voor Onderhoud: Vertrouw op kennis en ervaring Schildersbedrijf Klein

5 februari 2024 - Net als de natuur, komt ook uw huis weer tot leven na de koudere maanden. Dit is het ideale moment voor een frisse start en dat geldt ook voor het onderhoud van uw woning. En waarom zou u dit jaar... lees verder »

Het wordt echt weer lente! - Schildersbedrijf Klein Westerlee

Het wordt echt weer lente!

16 januari 2024 - Alles ligt onder sneeuw, maar de natuur ontwaakt echt! De eerste zonnestralen die door de nog kale bomen glinsteren, kondigen het voorjaar aan als een seizoen van vernieuwing. Voor huiseigenaren... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.