Houtrotreparaties

Houtrotreparaties Schildersbedrijf Klein Westerlee

Houtrot is een veel voorkomende plaag in de houten onderdelen rondom uw huis. Houtrot ontstaat door het aantasten van hout van bijvoorbeeld uw deuren, dorpels of kozijnen door vocht. Daarna gaat het hout schimmelplekken vertonen en langzaam maar zeker gaat de aantasting steeds verder. Het hout wordt zacht totdat het helemaal van structuur verandert en als men er met een schroevendraaier in gaat prikken, dan kunt u goed merken hoe zacht het hout is geworden en hoe ver u door kunt prikken.

Bij het repareren van houtrot worden eerst de zacht geworden stukken hout verwijderd tot op het gezonde hout. Dit is echt een specialistische klus.

Geef niet toe aan de verleiding om zelf uw door houtrot aangevreten kozijnen of deuren te gaan repareren. Dit kunt u het beste overlaten aan een specialist, in de meeste gevallen een vakschilder die precies weet welke producten op welke wijze aangebracht dienen te worden zodat de beschadigde plekken zo goed als onzichtbaar worden weggewerkt. De meeste vakschilders hebben een speciale opleiding gevolgd om houtrot te behandelen.

Na het verwijderen van het houtrot, wordt het lege gedeelte weer opgevuld met een houtrot reparatiemiddel. Er zijn diverse kwalitatieve merken die erg goed werken, uitstekend overschilderbaar zijn en uw houten kozijnen of deuren weer voor jaren beschermen.

Voordelen van houtrotreparaties

De aanwezigheid van houtrot stelt de eigenaar altijd voor belangrijke vraag: moet ik overgaan tot vervangen van het door houtrot aangetaste gedeelte of kan ik het beter proberen te (laten) herstellen?
Als u besluit tot houtrotreparatie, heeft u altijd een aantal voordelen:

  • Zo is de houtrotreparatie altijd goedkoper dan een complete vernieuwing, dus geldbesparing is een belangrijk voordeel.
  • Het is duurzamer en milieuvriendelijk (ook in verband met het ontstaan van onnodig afval waarbij grote stukken gezond hout samen met de aangetaste stukken weggegooid worden) om te gaan repareren.
  • Tijdens het uitvoeren van houtrotreparaties is de kans op beschadigingen van de omgeving in dichte nabijheid zoals muren, tegels, vensterbanken etc. veel kleiner dan bij het vervangen.
  • Houtrotreparatie geeft veel minder overlast dan vervanging.

Voorkomen van houtrot

In een land zoals Nederland met vele regenperiodes en een hoog vochtgehalte is een voortdurende intensieve aandacht voor de houten onderdelen rondom uw huis echt een must.

Vaak besteden de eigenaren van eigen woningen her onvoldoende tijd en aandacht aan. Het resultaat is slecht onderhouden kozijnen en dorpels. Op den duur is houtrot onvermijdelijk en ook hier wordt het oude spreekwoord weer eens bevestigd, het is beter en eenvoudiger om te voorkomen dan genezen. Bedenk dat u veel minder tijd en geld kwijt bent als u regelmatig controle uitvoert op uw kozijnen, deuren en dorpels. Houtrot is te voorkomen door zowel de binnen- als buitenkant van uw houtwerk te voorzien van een beschermende verflaag van drie lagen, een laag grondverf en twee lagen aflak. Elk jaar moet uw houtwerk nagelopen en schoongemaakt worden. De afwatering moet in orde zijn.

Twijfelt u aan de kwaliteit van uw houtwerk en heeft u de afgelopen periode niet voldoende controle en onderhoudswerkzaamheden verricht?
Bel ons voor een deskundig gratis advies en controle op houtrot!

Wilt u nog meer zien? Ga dan naar de pagina Diensten.

Het najaar - de perfecte tijd voor onderhoud aan je woning - Schildersbedrijf Klein Westerlee

Het najaar - de perfecte tijd voor onderhoud aan je woning

15 september 2023 - Het is weer die tijd van het jaar waarin we afscheid nemen van onze zomerse avonturen en ons voorbereiden op gezellige avonden bij de open haard. En wat past er ... lees verder »

Een binnenschilder nodig? Bel Schildersbedrijf Klein in Westerlee! - Schildersbedrijf Klein Westerlee

Een binnenschilder nodig? Bel Schildersbedrijf Klein in Westerlee!

9 oktober 2022 - We genieten nog steeds met z’n allen van een bijzonder prettig en zonnig herfstweer, maar iedereen weet dat herfst- en wintermaanden binnenkort een heel ander gez... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.